easyeast.blogg.se

Lättlagad mat med asiatiska undertoner.

Sushi

Kategori: Allmänt

Igår fick jag ett ryck och kände att det var dags att prova på att göra sushi för första gången. Är egentligen lite trött på sushi och föredrar sashimi om jag ska vara ärlig. Men för att göra det hela lite roligare så gjorde jag lite andra varianter än de där vanliga uttjatade makirullarna. Först ut var en så kallad mosaik-rulle.
 
 
Mosaik-rullen gör du genom att rulla in fyra gurkstavar i vitt ris och nori. Den lilla gurkrullen rullar du in i färgat ris och nori för att sedan skära upp på längden i fyra lika stora delar. Fördela bitarna på ett nori-ark med gurkstavarna som "hörn" och fyll utrymmet som uppstår i mitten med lax och tonfisk eller det som behagar. Rulla ihop, eller snarare vält ihop, men var försiktig, och försök att få det taight för ett bra resultat vid uppskärning.


Nästa rulle blev en klassisk inside out fylld med lax, tonfisk, gurka och surimi, rullad i furikake för att få det att se och smaka mer intressant. Superenkelt och bra mycket mer dekorativt än en klassisk maki-rulle.
Det enklaste är ofta det som smakar bäst so keep it simple! Skar upp en tonfiskbit till en symmetrisk lång stav, oljade in och rullade den i hackad koriander för att sedan halstra den som hastigast på varje sida. Och till sist rulla in i nori och låt vila i kylen innan servering.

Och till sist gjorde ja en liten lax-bakelse med en kärna av ris, en gnutta koreansk senap, och toppad med forellrom. kanske den enklaste av alla fyra varianter, och också min favorit, både smakmässigt och rent dekorativt.

Serverade min sushi med forellrommen som blev över, grön caviart smaksatt med wasabi, wakame, gari, soja och wasabi.