easyeast.blogg.se

Lättlagad mat med asiatiska undertoner.

Savoykåldolmar med lax

Kategori: middag

 
 
Även gud vilar på söndagar. Efter en sjukt mysig helg på landet, fylld av skogspromenader, svampletande och mat i stora lass blev gårdagens middag inget märkvärdigt. Hade varken ork eller lust att laga något seriöst så det blev det gamla vanliga när fantasin tryter, wokad vitkål, lök och sojabönor, men lyxade i alla fall till det med lite nyplockad svart trumpetsvamp.

Men med en ny vecka och ännu en arbetsdag fylld av tristess och vemod, har allt jag haft i huvudet vart kvällens middag. Att ställa sig i köket och improvisera fram något jag tänkt ut under dagen har blivit mitt substitut till så mycket och min lilla ljusglimt i mörkret.

Kvällens middag blev som sagt helt improviserat och sjukt lyckat. Att göra kåldolmar på savoykål var något min mormor alltid gjorde, så jag har henne att tacka för inspirationen till den här rätten. Twistade dock till det helt och gjorde med lax, på asiatiskt vis.

Såhär gjorde jag:
Blandade finhackad lax, fänkål, salladslök, vitlök, chili, färsk koriander och ett ägg i en bunke. Smaksatte med en skvätt japansk soja, fisksås, chiliolja salt och peppar. Plockade och blanchade savoykålen i saltat vatten och skar sedan bort det grövsta från utsidan kålens "stjälk" för att få det mer följsamt. Rullade ihop dolmarna och placerad i en oljad ugnsfast form för att sedan baka i ugnen med lock på i 10-15 minuter. Till sist pressade jag ner en klyfta lime och hade i lite lime-zest i skyn som blev, för att sedan ösa det över dolmarna innan servering.
Sjukt enkelt, sjukt gott och går säkert väldigt bra att förbereda dagen innan.

KOMMENTARER:

  • Sandslottet säger:
    2014-09-23 | 01:15:25

    Om jag kunde älska skulle jag älska det här

Kommentera inlägget här: